Informatie over energiewaarden, kosten en geluid db(A)

Wat is het energieverbruik van airco’s?

Het stroomverbruik is afhankelijk van het gekozen model. Alle apparaten zijn onderverdeeld in energie-efficiëntieklassen van A tot G. Met deze waarde moet rekening worden gehouden bij het nemen van een aankoopbeslissing, aangezien deze informatie geeft over het energieverbruik. Deze informatie is verplicht. Airconditioners in energie-efficiëntieklasse A zijn bijzonder efficiënt en energiebesparend. Hoe hoger de energie-efficiëntieklasse, hoe lager het energieverbruik.

Airco’s worden beschouwd als energieverslindend – klopt dat?

Gerenommeerde, hoogwaardige fabrikanten ontwikkelen geavanceerde, milieuvriendelijke en energiebesparende airconditioners die voldoen aan de milieuvoorwaarden en op een energiebesparende manier werken. Het kan niet worden veralgemeend dat alle airco’s energie-intensieve apparaten zijn, aangezien de bedrijfskosten van moderne airc’s laag zijn. Een airco met een koelvermogen van ongeveer 2000 watt verbruikt ongeveer 440 watt per uur. Als de airco vijf uur per dag aan staat, kost dat ongeveer 20 cent per dag. In het algemeen zijn de jaarlijkse kosten van een moderne 1000-watt eenheid ongeveer 36 euro en die van een 2000-watt eenheid ongeveer 72 euro. Een mobiele airco hoeft niet veel stroom te verbruiken als u de juiste unit kiest. Wanneer de prijs van een airco zeer laag is, is het elektriciteitsverbruik vaak vrij hoog.

SEER and SCOP – Wat betekenen deze waarden?

De EER (Energy Efficiency Ratio) en COP (Coëfficient of Performance) worden gebruikt om de energie-efficiëntieklassen te bepalen. De EER-waarde beschrijft de relatie tussen energieverbruik en koelvermogen. De COP-waarde geeft de respectieve verhouding voor de verwarmingsmodus aan. De S voor de waarden staat voor “seizoensgebonden” en illustreert dus de gemiddelde jaarwaarde. Met een EER van 4.2. Zo genereert één KW elektriciteit ongeveer 4,2 KW koelvermogen, wat overeenkomt met een energie-efficiëntie van 420%.

Moet ik bij de aanschaf van een airco rekening houden met vervolgkosten?

Het gebruik van een airco gaat gepaard met aankoop- en bedrijfskosten. Afhankelijk van de grootte en het type van het apparaat kunnen de kosten aanzienlijk variëren. Daarnaast is een andere kostenpost het onderhoud van de airco door een specialist, waarvan de kosten afhankelijk zijn van de grootte en de complexiteit van het apparaat. In het beste geval kan dit de energie-efficiëntie verhogen. Kleinere airco’s hebben minder onderhoud nodig. Het wordt aanbevolen om uw airco ten minste één keer per jaar te laten onderhouden.

Hoeveel lawaai maken airco’s?

Airco’s produceren een bepaald geluidsniveau. De componenten die verantwoordelijk zijn voor het geluid zijn de compressor en de ventilator, die nodig zijn voor de werking. Moderne split airco’s produceren vrijwel geen geluid omdat de compressor zich buiten de ruimte bevindt, terwijl mobiele airco’s veel meer lawaai maken. Verpakte airco’s produceren meer geluid dan gesplitste.
Daarom is het van belang dat u bij de aanschaf van een airco rekening houdt met het geluidsniveau van de airco. Het door de airco geproduceerde geluid wordt uitgedrukt in dB/A. Hoe lager de waarde, hoe stiller de airco werkt. Een airco die veel geluid produceert is een bron van ergernis.
Enkele voorbeelden van activiteiten en daarbij behorende decibels:

  • 10 decibels: ademen of ritselen van bladeren.
  • 30 decibels: zeer stille ruimte of het tikken van een polshorloge.
  • 40 decibels: rumoer of zachte muziek.
  • 55 decibels: regen, rustig gesprek of koelkast.
  • 65 decibels: normaal gesprek of televisie op kamervolume.
  • 70 decibels: stofzuiger of waterkoker.
  • 75 decibels: centrifugeren in de wasmachine.
  • 80 decibels: luidruchtig praten of piano spelen.
  • 85 decibels: hoofdweg.
  • 90 decibels: kamerconcert of deurkloppen.
  • 95 decibels: houtfreesmachine.
  • 110 decibels: kettingzaag.